Free cookie consent management tool by TermsFeed Hvem har ansvar for kloakken - dig eller kommunen? Se her

Hvem har ansvar for kloakken?

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejledende kloak-pris pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med dit kloak-projekt

Beregn prisen her

Det er vigtigt at vide, hvem der har ansvar for renoveringen og vedligeholdelsen af kloaksystemet, da forvirring og misforståelser kan komme til at koste mange penge.

Boligejeren eller ejeren af grunden/ejendommen har ansvar for den del af kloakken, der ligger indenfor skellet - altså kloakeringen og vandafledningen på grunden.

Kommunen har ansvar for den del af kloaksystemet, der ligger udenfor skellet - altså hovedledning(er) der ligger under vejen og stikledning(er), der fører frem til skellet til din ejendom.

Der er dog 2 undtagelser:

  1. Når kloakken anses for at være privat og ejet af grundejerforeningen. Her er det grundejerforeningen - og altså dig som grundejer - der har ansvar for hovedledning og stikledninger.
  2. Når boligen eller bygningen er opført helt ud til skel. I så fald vil dele af husets interne kloaksystem altså ligge udenfor skellet, men det betyder ikke, at det er kommunens ansvar. Her har kommunen ansvar for hovedledning og stikledninger frem til første afgrening på stikledningen set fra hovedledningen.

Hvem betaler for kloakrenoveringer?

Det økonomiske ansvar følger med vedligeholdelsesansvaret.

Hvis dit kloaksystem pådrager sig skader, eksempelvis hvis træernes rodnet ødelægger kloakrør, eller hvis der er behov for udskiftning af nedløbsbrønde, kloakrør eller lignende, så er det dig, der skal betale for arbejdet.

Hvis stikledningen eller hovedledningen i vejen udenfor din grund bliver skadet eller nedslides, så er det kommunen, der skal betale. Undtagelsen er igen, når kommunen vurderer, at denne del af kloaksystemet er ejet af grundejerforeningen, eller når huset er bygget så tæt på skellet, at dele af husets interne kloaksystem ligger udenfor grunden.

Selvom kommunen altså ikke ejer dit kloaksystem, så kan den dog godt pålægge dig at få foretaget ændringer på kloaksystemet, som du selv skal betale for, herunder kloakering i det åbne land, omdannelse af fælleskloakering til separatkloakering, osv.

Hvem betaler for kloakservice?

Når kloakken stopper til, så er der ofte brug for at spule kloakken eller tilkalde en slamsuger. Her er det vigtigt at kunne bevise, hvor problemet er lokaliseret.

Hvis kloakken er stoppet et sted inde på din grund, så er det nemlig dig der skal betale. Hvis tilstopningen sidder i stikledningen, der fører ind til din grund, så er det derimod kommunen, der skal betale.

Den bedste måde at bevise, at det er kommunens ansvar, er ved at etablere en inspektionsbrønd højst fire meter fra skellet. Hvis du løfter dækslet på denne og kan se, at der står vand i brønden, så tyder det på, at problemet er opstået i stikledningen. Så kan du rapportere problemet til kommunen, som så har ansvar for at rense kloakken.

Hvis du ikke har en inspektionsbrønd, så er det dit ansvar på anden måde at bevise, at problemet ikke findes på din grund.

Beregn en pris på kloakservice og kloakrenovering

Vil du gerne vide, hvad din kloakopgave kan komme til at koste? Prøv vores online prisberegner og få en vejledende pris pr. mail med det samme.

Prisberegneren er nem, hurtig og helt uforpligtende at anvende. Den dækker de mest søgte kloakopgaver, herunder kloakrensning, kloakering, udskiftning af nedløbsbrønde, nye inspektionsbrønde mv.

Indtast din opgave og din mailadresse i beregneren øverst på siden - så får du din vejledende pris pr. mail med det samme.

Find en vejledning til prisberegneren her

kloakpris.dk